Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldläge för köparen, säger nationalekonomen Mikael Elinder. Men för säljarna blir det knepigare. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Så blir bostadsmarknaden 2024: ”Guldläge för köparen”

Publicerad

Höga räntor och hög inflation ledde till sjunkande bostadspriser i slutet av 2023. Men hur ser prognosen för bostadsmarknaden ut för det nya året? Och vem påverkas mest? Nationalekonomen Mikael Elinder vid Uppsala universitet reder ut vad du kan förvänta dig.

Förra året präglades av en osäkerhet på bostadsmarknaden i Uppsala län, till följd av höga räntor och hög inflation. Nationalekonomen Mikael Elinder tror att även osäkerheten kommer att fortsätta under 2024.

– Det handlar om omvärldsläget. Det har varit hög inflation, höga räntor och höga elpriser. Förhoppningsvis stabiliseras inflationen på en lägre nivå, men vi vet inte det, säger Mikael Elinder.

Bostad i Uppsala län

Färre sålda bostäder i länet

Enligt Svensk mäklarstatistik såldes 16 procent färre bostadsrätter i länet under 2023, jämfört med året innan. I november lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på fyra procent. Mikael Elinder tror dock att ägare av bostadsrätter kan räkna med ytterligare kostnader.

– En del bostadsrätter behöver binda om sina lån och få högre kostnader, säger Mikael Elinder.

I klippet hör du hur köparen och säljaren kan tänka under 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet