Virkesladan. Tre huskroppar intill kommunhuset. Ärendet är i granskningsskedet och väntas komma upp i fullmäktige under våren. Foto: Rosendal Fastigheter/Knivsta kommun

Så blir framtidens Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

Förra året växte Knivstas befolkning med 3,4 procent. Det gör kommunen till en av Sveriges främsta tillväxtkommuner. Men det gör också att man tvingas bygga i en rasande takt.

I bilderna ovan kan du se några av de byggprojekt som just nu pågår i Knivsta eller som ligger som ärenden på Kommunens bord. Och för Boo Östberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden är det just nu bråda dagar. Knappt hinner man bygga klart ett hus innan behovet av nästa pockar på uppmärksamhet.

SE MER: Det här ville Knivstaborna se i våra nyheter

– Det är en jätteutmaning faktiskt. Det kostar att växa. När nya kommuninvånare kommer hit så ska allt finnas på plats, boende, service, äldreomsorg, bredband och allt vad det kan vara. Samtidigt kommer inte skatteintäkterna till oss förrän inom ett till två år. Ekonomin blir väldigt framtung, säger Boo Östberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Angenäma problem

Han framhåller dock att problemet är angenämt jämfört med andra mindre kommuner i Sverige som de senaste åren avfolkats.

– Det är ju roligare att bygga en skola än att lägga ner en så vi kan inte klaga för mycket, säger Boo Östberg (C).

Det är en relativ enig skara politiker som nu tar sig an allt från bostadsbyggande till vägomläggningar och nöjeskvarter. Men från oppositionens sida är man noga med att påpeka att det inte får gå så fort att man plötsligt tappar helheten.

– Vi behöver bygga och det fort med tanke på hur tillväxten ser ut i den här regionen. Men vi har hela tiden efterlyst en helhetsbild och där kan jag väl tycka att vi inte riktigt har fått några bra svar. Men vi kan heller inte sitta och bromsa varje ärende för då skulle vi tappa mycket av den tillväxt som vi faktiskt har i kommunen, säger Peter Evansson (S), 2:e vice ordförande i samhällsutvecklingsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.