Det nya Westerlundska gymnasiet i Enköping ska stå klart 2024. Bygget beräknas kosta 550 miljoner. Foto: Illustration: White arkitekter

Flexibilitet viktigt i utformningen av Enköpings nya gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

I maj gav Enköpings kommunfullmäktige startbesked för den nya gymnasieskolan som beräknas stå klar 2024. Just nu har alla kommuninvånare möjlighet att lämna synpunkter på 550-miljonersbygget.

Westerlundska gymnasiet byggdes under 1960- och 1970-talet. Lokalerna är i dag mycket slitna och man har bland annat stora problem med både värme och ventilation.

– I delarna med glastak blir det alldeles för varmt på sommaren och för kallt på vintern, säger Martina Ericson som är en av skolans sex programrektorer.

Linda Lindahl, förvaltningschef på Enköpings kommun, Martina Ericson, programrektor på Westerlundska gymnasiet, och Patrik Törnevik, projektledare för gymnasieprojektet är alla inblandade i bygget av ett nytt gymnasium i Enköping. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Att renovera skulle bli för dyrt, menar kommunen, som istället vill bygga en helt ny skola. Den kommer att ligga ett stenkast närmare centrum och bara en del av den kommer att stå på den mark där skolan ligger i dag. Resten blir på det område som i dag är en parkering mellan den befintliga skolan och den så kallade ”Coop-parkeringen”.

– Den kommer att vara tre våningar. Det innebär fotavtrycket av själva byggnaden blir mindre, säger Patrik Törnevik, ansvarig projektledare på Enköpings kommun.

Allmänheten kan säga sitt

Processen är just nu i så kallat samråd där även allmänheten kan komma in med synpunkter fram till den 31 juli.

Drygt 180 elever har också lämnat sina synpunkter på utformningen av den nya skolan i en enkät.

– Hela det materialet har våra arkitekter och landskapsarkitekter fått ta del av, säger Martina Ericson.

I klippet ovan får du veta mer om varför en ny skola ska byggas.

Fakta om nya Westerlundska

  • Bygget ska påbörjas 2021 och vara färdigt 2024.
  • Budgeten ligger på 550 miljoner kronor.
  • Den nya skolan kommer att ha plats för 1 600 elever.
  • Den kommer att ha tolv nationella program, gymnasiesärskola och introduktionsprogram.
  • Skolan byggs med ett hållbarhetstänk och kommer bland annat att ha solceller på taket.
  • Den blir certifierad miljöbyggnad silver.
  • Befintliga lokaler ska rivas och området blir tills vidare en markreserv för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.