Ju mörkare grönt på kartan, desto större andel testade sedan mitten av juni. Foto: Mats Martinell

Så coronatestar sig Uppsalaborna – stor skillnad mellan stadsdelarna

Uppdaterad
Publicerad

I Stabby och Ekeby går många och testar sig – i Gottsunda och Stenhagen väldigt få.

Region Uppsala har sedan coronaviruset tog ny fart efter sommaren brottats med att få boende i vissa Uppsalaområden att testa sig – inte minst då dessa områden tycks ha stor smittspridning. I ett forskningsprojekt hoppas man upptäcka nya lokala utbrott.

Regionen går sedan en tid tillbaka igenom postnummer för att kartlägga hur smittspridningen breder ut sig över kommunen. Parallellt tittar man även på vilka personer som testar sig.

Under forskningsprojektet ”Crush covid” lett av Mats Martinell, medicinskt sakkunnig på primärvårdens provtagningsenhet, har nu siffror gjorts om till kartor, där postnummer färggraderas utifrån smitta och testning.

– Vi ser att det skiljer sig tydligt mellan vilka områden som testar sig. Det är svart att förklara varför det ser ut så, men det kan vara svårt för vissa att komma till teststationer eller svårt att boka tid. Det ska vi analysera vidare, säger Mats Martinell.

25 procent positiva svar

På kartan över testade personer mellan mitten av juni till nu framgår det tydligt att postnummer i Gottsunda, Valsätra, Stenhagen, Flogsta och till viss del Gränby ligger lågt jämfört med postnummer i exempelvis Svartbäcken, Fålhagen, Luthagen och Ekeby.

– Vissa områden där det är få som testar sig är det en hög andel som testas positivt, så man kan anta att det är stor smittspridning i Gottsunda, Stenhagen och Gränby, säger Mats Martinell.

Ju mörkare grönt på kartan, desto större andel testade sedan mitten av juni. Foto: Mats Martinell

Det finns bara ett visst antal provtillfällen. Finns det risk att personer testar sig för mycket och tar upp platser för andra som behöver tiderna bättre?

– Det är omöjligt att veta, men det är en intressant tanke. Vi har nu slagit i taket vad gäller testkapacitet, men vill fortfarande såklart uppmuntra folk att gå och testa sig.

Forskningsprojektet har även gjort en avgränsning för senaste två veckorna. Den visar att boende i bland annat Gottsunda fortsatt ligger långt efter andra stadsdelar – trots att man öppnat en ny provtagningsenhet i området.

– Vi har sett att en majoritet av dem som i förra veckan bokade upp provtagningstiderna i Gottsunda bodde inte där. Vi håller på att se hur vi ska få till en lösning, säger Mats Martinell.

Hjälper bokare

Region Uppsala ska i nästa vecka dubbla kapaciteten för testning i Gottsunda.

– Vi kommer inte ha drop in-test, men personer behöver hjälp att boka tid kan komma dit och fixa det. Till dessa personer kommer vi att ha tider särskilt avsatta, säger Fredrik Settergren, säger verksamhetschef för Nära vård och hälsa på Region Uppsala.

Så tar du ditt coronatest – på rätt sätt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se SVT:s reporter visa hur man gör hemtest för covid-19 på rätt sätt. Foto: Adam Sjölin

• 754 19 (Kapellgärdet): 41% av 245 invånare

• 752 57 (Rosendal): 36% av 567 invånare

• 757 59 (Nåntuna backe): 28% av 254 invånare

• 752 33 (Kungsgärdet): 24% av 809 invånare

• 752 73 (Flogsta/Ekebybruk): 23% 1 018 invånare

-----

• 752 61 (Flogsta): 5% av 961 invånare

• 752 62 (Flogsta): 10% av 1 107 invånare

• 756 48 (Gottsunda): 10% av 2 605 invånare

• 752 69 (Stenhagen): 11% av 857 invånare

• 756 49 (Gottsunda): 12 % av 1 691 invånare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet