Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsteknikern Kim Lundberg tillsammans med andrekuratorn Olivia Markstedt som också är fastighetsansvarig. I klippet hör du hur de jobbar med värmefrågorna på nationen. Foto: SVT

Så duckar studentnationen för elsmockan

Uppdaterad
Publicerad

Fastigheten är på 7 500 kvadratmeter och vissa delar härrör från 1800-talet. Norrlands studentnation kostar att värma och lysas upp.

– Tajmingen med högre el-och värmepriser är inte den bästa efter pandemin, säger Olivia Markstedt, andrekurator på nationen.

Under åren med pandemi gick nationen på knäna. Nu har anrika Norrlands skickats rakt in i en lågkonjunktur med högre priser på allt- inte minst el och värme.

Elavtalet löpte ut i våras, och det nya har blivit ”märkbart dyrare”. Nationen har en stor restaurangverksamhet och det kostar att förvara mat och dryck i kylarna.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Kan högre el- och värmepriser drabba studenterna?

– Vi har möjlighet att prisjustera, men med tanke på målgruppen så är det svårt.

Tätar dörrar och fönster

I nuläget finns inga planer på att till exempel stänga ned delar av den stora fastigheten.

I stället har nationen slagit in på en annan väg som stavas energibesparande åtgärder. Det handlar om allt från isolering till tätning av dörrar och fönster till att sätta in treglasfönster.

Klippet: Så har Norrlands rustat sig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet