Foto: SVT

Så förändras Vikingarännet efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 centimeter. Så tjock kommer isen att vara under Vikingarännet. Det uppger arrangören för SVT Nyheter Uppsala.

Efter dödsolyckan i helgen, där en man omkom efter att ha gått igenom isen vid Eriksund, har frågor väckts om det är lämpligt att arrangera Vikingarännet – och om hur säkra isarna egentligen är.

Men arrangören manar till lugn.

– Under oss har vi nu ungefär två och en halv decimeter kärnis. I värmen blir den lite sämre, men det kommer att stabilisera under torsdag och fredag, och sedan sjunka ner under noll under lördag och söndag, säger Anders Tysk, generalsekreterare på Vikingarännet.

Men dödsfallet väntas trots allt påverka skridskoloppet och Anders Tysk berättar att man förmodligen inte kommer att låta skridskoåkarna passera vid den plats där helgens dödsolycka skedde. Årets Vikingarännet löper i en 80 kilometer rund bana, med start och målgång i Sigtuna. Beroende på vädret kan bansträckningen förändras igen.

–Vi garanterar säkerheten genom att vi har funktionärer som mäter isen hela tiden. Vi följer ju oavbrutet isens förändringar. Vi har dessutom den kunskapen så att vi vet att det inte händer något på någon dag bara för att det är lite varmt, utan den här isen är stabil, det vet vi, säger Anders Tysk

– Nej, det gör inte det. Naturligtvis om det skulle blåsa på såhär i någon eller några veckor, då skulle det ju krokna, det gör det ju alltid förr eller senare.

Och loppet – som hotats av nedläggning kan nu leva vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRRÄDISKA ISAR

Mer i ämnet