Foto: TT

Så förebygger du isproppar i rören i ditt hus

Uppdaterad
Publicerad

Nu när det börjar bli varmare ute finns det en risk att vattenrör som har haft isproppar i sig spräcks. Men det är möjligt att förebygga skador på huset i tid för att rören inte ska frysa när det är minusgrader ute.

– Har man tur händer inte något när isen tinar. Har man otur har det gått hål på rören och då börjar det att spruta vatten. Oftast är det kopparrör som blir drabbat och går sönder, säger Johan Karlsson som är driftledare inom VVS i Uppsala.

Hur omfattande blir problemen?

– Problemen blir väldigt omfattande, speciellt om inte någon är hemma när det händer, säger Johan Karlsson.

Vad man kan göra för att förhindra isproppar

Det finns olika sätt att förebygga isproppar i tid. Johan Karlsson berättar att om man vet om att det blir riktigt kallt ute kan man låta en kran vara på över natten och droppa så att inte vattnet fryser.

– Det är inte så miljösnålt men på så vis får det aldrig chans att bli en ispropp, säger Johan Karlsson.

Andra sätt för att undvika frusna rör är att koppla bort vattenutkastaren som kan sitta på husfasaden, samt att stänga av vattenmätaren om man är bortrest. Det är som störst risk att isproppar skapas när gradantalet börjar sjunka till 13 minusgrader.

– Oftast fryser det på samma ställen varje år och då vet man oftast om det, säger Johan Karlsson.

SÅ KOLLAR DU ATT HUSET KLARAT ISKYLAN

1.Åk ut till huset och stäng av vattnet om det är på.

2.Ha minst 15 graders underhållsvärme om du har vattnet igång.

3.Var två personer när vattnet slås på efter vintersäsongen. Den ena sätter på vattnet, den andra går runt och lyssnar efter läckor, susande ljud och dropp.

4.Inspektera rör, installationer, vattenbehållare och vattenlås på toaletten, och expansionskärl och varmvattenberedare innan du sätter på vattnet. Även om man öppnat alla kranar och frostskyddat alla vattenlås finns risk för skador på grund av isbildning.

5.Sätt på vattnet försiktigt, dra inte på för fullt på en gång.

– Hemförsäkringen täcker inte allt. Dina kostnader kan bero på hur ”aktsam” du varit. Om vattnet till exempel stängts av och rören tömts när huset ska stå tomt en längre tid.

– Skador på tak som inte tillhör boytan, som förråd, altaner och garage, täcks inte av en villaförsäkring.  Skador kan därför förebyggas genom att skotta bort stora snömängder.

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.