En kolgrill ska du placera på brandsäkert underlag minst en meter från huset. Foto: SVT

Så grillar du säkert i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Varje år uppstår bränder i samband med grillande både i trädgårdar och ute i skog och mark. Men hur ska man tänka för att skydda sig på bästa sätt? Brandförsvaret tipsar om hur man ska grilla säkert.

Grillsäsongen är här igen och med den kommer bränderna. Det finns mycket att tänka på när det kommer till just säkerheten kring att grilla. Det kan vara allt från valet av grill till platsen där den placeras.

– Det är viktigt att tänka på att det är du som är ansvarig för de konsekvenser som en eventuell brand medför. Tänk därför på säkerhetsavstånd till din bostad och underlaget där du placerar grillen, säger Thomas Landberg, produktionschef vid Brandförsvaret i Uppsala.

I klippet ovan hör du mer om hur du grillar på ett säkert sätt. Vi guidar dig genom djungeln av grillar, tar en promenad i skogen och pratar om den klassiska kolgrillen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.