Stora vinster med att samordna Bvc, förskola och föräldrar. Men inte helt okontroversiellt. Foto: TT

Så kan barns psykiska hälsa bli bättre

Publicerad

Psykisk ohälsa hos små barn kan upptäckas tidigare när föräldrar, barnhälsovård och förskola tar gemensamma tag. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

2013 infördes en enkät för föräldrar till 3-, 4- och 5-åringar att besvara inför besök hos Barnavårdscentralen, BVC. Därefter fyller också barnets förskollärare i samma enkät. Tanken är att ge BVC en bättre överblick över barnets psykiska hälsa för att på så sätt upptäcka problem tidigare. Nu visar resultatet av en studie som gjorts vid Uppsala universitet att förskollärare, föräldrar och BVC är positiva efter införandet, men också att det hela inte är helt okontroversiellt ur förskolans synvinkel.

– Genrellt är förskollärare tveksamma till att svara på sådana här direkta frågor. De vill hela tiden utgå från varje barns styrkor och ogillar att jämföra barn sinsemellan. Att frågan var så pass kontroversiell var något förvånande för oss som jobbat med studien, säger Elisabet Fält, doktorand vid Uppsala universitet som varit med och gjort studien.

”Värdefullt”

För Bvc, som tidigare saknat metoder för att upptäcka barn med psykisk ohälsa, är betydligt mer positiva till metoden.

– De har verkligen efterfrågat förskolans unika kunskaper om barnen och för dem är det värdefullt att få tillgång till av barnens beteenden, säger Elisabet Fält.

Frågeformuläret har sedan tidigare prövats i flera internationella sammanhang med goda resultat. Men även om det i Sverige verkar lovande finns det fortfarande utmaningar. Och då kanske främst att få fler föräldrar att delta.

– Man behöver öka informationen om det här till föräldrarna och tydliggöra fördelarna som kommer med att delta. Där ser vi att det finns mer att göra, säger Elisabet Fält.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer