Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att välja andra färdmedel än bilen kan vara ett sätt att minska luftföroreningar i luften. I videon får du fler tips av Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör, Olof Öhlund. Foto: TT

Lista: Så kan du göra för att minska luftföroreningarna

Publicerad

Luften i centrala Uppsala har blivit bättre de senaste åren. Men arbetet fortgår med att få luftkvaliteten att bli ännu bättre.

Uppsala stad har i många år haft problem med luftkvaliteten i centrala staden. De senaste år har dock luften blivit allt bättre. Men trots det fortgår strävan efter ännu färre gifter och partiklar i luften.

– Världshälsoorganisationen WHO har redan sänkt sina hälsobaserade riktvärden, så det är skärpningar på gång även här, säger Olof Öhlund som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Uppsala kommun.

Kvävedioxider och partiklar i luften är den miljöförorening som drabbar flest människor i världen. När man eldar i exempelvis en kamin släpps partiklar ut. Därför menar Olof Öhlund att man ska elda sparsamt om man bor i tättbebyggt område.

I videon ovan ser du fler tips på hur du kan bidra till bättre luftkvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.