Under sommaren har en rad bilbränder inträffat i Uppsala och räddningstjänst har attackerats med stenkastning. Foto: Utryckning uppsala

Så kan stenkastning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens oroligheter i främst Valsätra/Gottsunda med bilbränder och stenkastning undrar många hur liknande händelser ska kunna stoppas. Kanske kan ett projekt från Malmö fungera även här.

P4 Uppland rapporterar i dag om hur Malmö stad för några år sedan lyckades minska antalet attacker mot räddningstjänst. Metoden bestod av att låta brandmän delta i samhällsprojekt och stökiga ungdomar besöka brandstationen, där de även fick jobba med värdefrågor.

– Vi hade det besvärligt i en del av Rosengård för några år sedan. Då låg vi på 15-20 tillbud mot vår personal. Det var hot om våld och stenkastning. Och förra året hade vi noll tillbud och senaste åren har vi haft två så det kan man se som ett resultat, säger Attila Jensen, från Räddningstjänst syd, till P4 Uppland.

Oroligheter i Uppsala

”Annat bemötande när vi jobbar nu”

Attila Jensen förklarar att flera brandmän varit negativt inställda till projektet, men att siffrorna talar sitt tydliga språk. Det har fungerat.

– Vi har nästan inga tillbud nu och det är ett helt annat bemötande när vi är ute och jobbar.

Och kanske skulle det här kunna vara något för Uppsala. P4 Uppland har frågat Uppsalas brandchef Anders Ahlström och han säger att det kan vara ett bra initiativ, förutsatt att båda parterna vill träffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet