En studie från Uppsala kommer fram till att män klarar sig bättre högre upp i åldrarna om de äter medelhavskost, är rökfria och inte är överviktiga. Foto: TT Bild

Forskarna: Så höjer du livskvaliteten, gubbe!

Uppdaterad
Publicerad

Vill du hålla dig borta från ålderdomshemmet på ålderns höst?

Då är det dags att börja tänka på vad du äter och hur du lever.

För 16 år sedan inleddes en studie på 1.104 stycken 71-åriga svenska män. Studien visar att de män som inte var överviktiga, som inte rökte och som åt en hälsosam medelhavskost under perioden i dag har en högre livskvalitet genom att klara sig bättre själv högre upp i åldern, en faktor som bekräftas genom andra studier.

De männen mår helt enkelt bättre och klarar sig i större utsträckning på egen hand än de män som kanske inte har levt lika hälsosamt.

Bakom studien står forskare på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet.

Över hälften av männen överlevde till en ålder av 85 år och 75 procent av deltagarna visade på oberoende åldrande vid en medelålder på 87 år. 

Medelhavsdiet

En medelhavsdiet betonar fisk, spannmål och nötter, omättade fettsyror, frukt och grönsaker. I studien räknades även potatis in som spannmål.

– Så långt vi vet så är det här den första studien som visar på ett samband mellan att i hög grad hålla sig till en medelhavsliknande diet och bevarat oberoende vid en väldigt hög ålder, säger Kristin Franzon, som ligger bakom studien, till den amerikanska tv-kanalen PBS.

Klara sig själv

Kriterierna för oberoende åldrande var i studien att männen klarade av att duscha eller bada, gå på toaletten och klä sig själva samt promenera utomhus ensamma fram till 87-års ålder. Männen fick också gå igenom en sinnesundersökning, fick inte vara intagna på vårdhem eller lida av demens.

Studien publicerades i förra veckan i den amerikanska tidskriften Journal of the American Geriatrics Society.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.