Enköpings kommun har mätt halterna av narkotikarester i avloppsvattnet för att få reda på mer om kommuninvånarnas användning av bland annat cannabis. Foto: TT/Claudio Bresciani

Analyser av avloppsvattnet visar: Cannabis vanligaste drogen i Enköpings kommun

Publicerad

Cannabis är den vanligaste drogen bland invånarna i Enköpings kommun. Det kan kommunen konstatera efter att ha analyserat avloppsvattnet.

– Det är mycket oroande, säger Carl Gynne, samordnare av projektet.

Flera kommuner i Sverige har gjort likanande mätningar som Enköping nu har gjort.

I snitt mättes 96,7 doser cannabis på 1 000 invånare per dygn i Enköping.

– Det är ett dosmått, det vill säga inte antalet personer utan antalet doser. Det kan ju vara så att en person röker mer än en dos per dag. Det är ett snittvärde på doser, inte något annat, säger Carl Gynne.

Högre än genomsnittet

Det är högre än i de flesta andra kommuner, något som oroar samordnaren av projektet.

– Det är oroande därför att vi ser parallella processer, som tillexempel barn- och ungdomars attityder. Att unga i stort är mycket mer tillåtande. Vi ser med oro på det och det kommer leda till att vi får fler människor som råkar illa ut, säger han.

Hittade även kokain

Syftet med att mäta nivåerna av narkotika i avloppsvattnet har varit att få reda på vilka droger som förekommer och vilka som är vanligast. Totalt har tre mätningar gjorts.

– Vi har framförallt hittat cannabis, amfetamin och kokain. Och det är cannabis som är det absolut högsta, säger Carl Gynne.

Användandet av amfetamin visade sig däremot vara något lägre än i övriga kommuner som gjort liknande mätningar.

Vill se fler mätningar

Nu hoppas Carl Gynne att projektet ska bli permanent.

– Ja, jag vill gärna att det fortsätter, men vi vet inte hur det blir. Det är tyvärr inte upp till mig att besluta. Det är en avvägning i kommunen.  En del kommuner väljer att göra mätningar med tre års intervaller. Det återstår att se, säger Carl Gynne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.