Foto: SVT

Så många unga har fått bidrag till glasögon

Uppdaterad
Publicerad

Sen 1 mars 2016 finns det möjlighet för unga att få bidrag till glasögon. Och siffrorna visar att närmare 3000 barn fått bidraget på 800 kronor sen införandet av den nya lagen. Men siffrorna visar också att Uppsala är sämst i landet.

Sen införandet av den nya glasögonbidraget och fram till början av 2017 har 2.839 unga i länet fått ta del av regeringens bidrag till glasögon. Enbart 10 har fått avslag.

– Det är ju en jämlikhetsfråga. Utan bidrag är det ju dyrare, så det är bra för de som kan ta del, säger Lars Nyman, enhetschef på Syncentralen vid Hälsa och habilitering vid Region Uppsala.

4,3 miljoner

Sammanlagt rör det sig om 120 miljoner som fördelats över hela landet, varav Uppsala län fått omkring 4,3 miljoner kronor till sina omkring 350.000 invånare.

Bidraget ligger på 800 kronor gäller unga mellan 8-19 år och innebär att alla landsting och regioner har möjlighet att lämna bidrag för köp av glasögon och linser. Glasögon som skadas eller tappas bort ersätts inte. Bidraget avser glasögon och kontaktlinser, inte synundersökning.

– Utbetalningen sker egentligen per automatik. Bidraget dras av från priset hos optikerna, säger Lars Nyman.

Uppsala sämst i landet

De nya siffrorna från Socialstyrelsen, som släpptes idag, visar att över 100.000 unga i landet över fått ta del av bidraget. Men siffrorna visar också att Uppsala län är sämst i landet med en andel på 5,9 procent av gruppen unga mellan 8-19 år. Bäst i landet är Jönköping med över 14 procent. Rikssnittet ligger på omkring 8 procent.

– Jag har ingen bra förklaring till varför det är lägre. Synfelen är ju inte färre i regionen än i andra regioner eller landsting. Den enda förklaringen jag kan komma på är att informationen inte varit så bred som den kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.