”Maria” har varit sjukskriven i ett och ett halvt år för utbrändhet. Då ifrågasätter Försäkringskassan hennes körkort. Foto: TT

Så många klarar körprovet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen godkända körprov varierar mellan landets uppkörningsorter, visar statistik från Trafikverket, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Den största orsaken är körkortstagarnas förberedelser.

– Har man ett stort behov av ett körkort förbereder man sig troligtvis mer för att klara provet på första försöket, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov nationellt på Trafikverket.

Det är stora skillnader i hur många som klarar uppkörningen för körkort runt om i landet. Bästa eleverna finns i Örnsköldsvik. Där kuggas minst elever vid uppkörningen. I södra Stockholm och Södertälje däremot slarvas det däremot rejält.

Drygt 268.000 körprov för personbil genomfördes på Trafikverket förra året. 48 procent godkändes. Det visar statistik från Trafikverket, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

”Lättast” i Skellefteå

Minst andel godkändes i Sollentuna: 43 procent. Flest i Umeå och Skellefteå låg: 69 procent. I Uppsala godkändes år 2016 46 procent.

Hälften av de 268.000 körproven som gjordes i riket förra året var av förstagångsuppkörare.

– Det är viktigt att veta vad som krävs innan man ens bokar provet. Vår förhoppning är att man har koll på det i förväg. Mycket handlar om att man behöver kombinera mängdträning och utbildning på trafikskola och låta det ta tid. En del har väldigt bråttom att ta körkort, säger Kristina Hagberg.

Har minskat över tid

På tio år har andelen godkända prov i riket minskat med elva procentenheter, från 59 procent 2006 till 48 procent 2016. Även andelen godkända förstagångsprov har sjunkit de senaste åren. Det genomsnittliga antalet uppkörningar för att få godkänt var 2,1 förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.