Antalet anmälningar av mäklare i Uppsala län har nästan fördubblats de senaste åren. Foto: TT

Så många mäklare anmäls för fel

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar mot mäklare i Uppsala län har nästan fördubblats på några år. Lockpriser är en av anledningarna till att privatpersoner anmäler mäklare i samband med bostadsaffärer.

Under 2014 skickades tio anmälningar in till Fastighetsmäklarinspektionen från privatpersoner i Uppsala län. Under 2017 hade antalet stigit till 22 stycken, visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Lockpriser, budgivningsprocessen och mäklare som bryter mot god fastighetsmäklarsed är de vanligaste orsakerna till anmälningarna.

– Det tror vi hänger ihop med den bostadsmarknad som har varit med få objekt till salu och skenande priser. Det skvallrar väl lite om att vi har ett antal besvikna spekulanter som inte har fått köpa och då anmäler mäklaren, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI, till Nyhetsbyrån Siren.

Stockholm toppar statistiken

Totalt inkom över 500 anmälningar mot mäklare under förra året, Stockholms län stod för nästan hälften av anmälningarna.

Under 2017 fattade Fastighetsmäklarinspektionens disciplinnämnd 137 beslut, varav 84 med påföljd.

Antal anmälningar/år

Uppsala län

2014 12

2015 17

2016 11

2017 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.