Skutskär firar bandyskrällen – vann SM-finalen mot AIK. Foto: TT

Så mycket får Skutskär om laget vinner SM-guld

Publicerad

Skutskärs IF och Älvkarleby kommun kom nyligen överens om ett elitsponsoravtal. Om klubben tar hem SM-guldet på Studenternsa blir det full pott.

Det är en fyrstegsraket som parterna enats om för den här säsongen och nästa. 60 000 kronor betalas ut före säsongen. Till den summan läggs 20 000 om slutpelsplatsen om slutspelsplatsen säkras. En finalbiljett är värd 10 000 kronor och blir det SM-guld kan laget kvittera ut 10 000 kronor till.

– Det är väldigt positivt för oss, säger Kent Hockman, sportansvarig i Skutskärs IF.

Nytt med sponsring

Det var efter damernas SM-guld förra året som kommunen började arbetet med att ta fram en elitsponsorpolicy.

– Det är helt nytt för oss. Vi prioriterar fortfarande barn- och ungdomsidrott, men såg när vi omvärldsbevakade att flera kommuner har en elitsponsorpolicy, säger kommunalrådet Marie Larsson (S).

Tack vare Skutskärs bandydamer kan nu föreningar och individuella idrottare på yttersta elitnivå skriva avtal med Älvkarleby kommun.

– Det blir individuella avtal som tecknas, säger Marie Larsson.

Vad får kommunen igen av de pengar som satsas på bandyn?

– En sådan framgång som SM-guldet i fjol hjälpte  till att sätta orten på kartan. Det blir också ett fokus på tjejers idrottande. Totalt har det här ett högt marknadsvärde, säger Marie Larsson som ser fram mot finalen på Studenternas.

– Jag kommer att vara på plats på söndag för att heja. Att ta sig till en andra final är jättebra, och det vore stort med ett andra SM-guld.

Spelarna får ställa upp

Tillbaka till sponsorsumman. Som motprestation ska spelare finnas tillgängliga vid några tillfällen när kommunen marknadsför sig, och vara bra ambassadörer för kommunen.

Enligt Kent Hockman ville klubben gärna få ut en större summa, men efter 100 000 kronor var det stopp.

– Det är inga avgörande pengar, men ett tillskott. Samarbetet med kommunen har stärkts och framtiden ser det bra ut, säger han.

Får ni några mer bonuspengar om ni vinner från andra?

– Nej, några sådana avtal finns inte, säger Kent Hockman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.