Foto: TT

Så mycket godis äter vi svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har fördubblat sin konsumtion de senaste 50 åren. Och vi äter mest i världen

Svenskar tillhör världseliten i att äta godis. Enligt Jordbruksverkets siffror smäller vi i oss 16 kilo godis var under ett år. En familj med fyra personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan. Det motsvarar en fördubbling under de senaste 50 åren och är mest i världen, enligt boken ”Godis åt folket — en bok om hur svenskarna blev sockerslavar i Karamellkungens rike”.

Men enligt Jordbruksverkets preliminära statistik över den så kallade direktkonsumtionen av choklad och konfektyrvaror minskade konsumtionen drastiskt 2014, från omkring 17 kilo per person till drygt 14 kilo.

– Men det är preliminära siffror, det är för tidigt att dra några säkra slutsatser, säger Monica Eidstedt på Jordbruksverket.

Totalt sett, choklad inräknat, är julen årets största godishelg. Men påsken är smågodisets högtid. Godisjätten Cloetta ökar sin försäljning av lösviktsgodis med 140 procent jämfört med andra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.