Rickard Malmström (MP), Marlene Burwick (S) och Eva Sterte, vd i Sport- och rekreationsfastigheter AB. Foto: SVT

Så mycket väntas nya Studenternas kosta

Uppdaterad
Publicerad

I fredags togs det sista beslutet kring vad nya Studenternas ska få kosta. I dag presenteras planerna på en pressträff i Uppsala.

Nya Studenternas väntas kosta 100 miljoner kronor mer än de ursprungliga 390 miljoner kronor som fullmäktige fattat beslut om.

Arenan kommer att kosta totalt 488 miljoner kronor, uppger Uppsala kommun på pressträffen. Fördyringen beror dels på en kostnadsökning om 60 miljoner kronor och plus en kostnad om 40 miljoner kronor för spel under byggtiden.

LÄS MER: Hassans (L) attack: ”Starta haverikommission”

– Det vi har att hantera är en överhettad byggmarknad. Men det är viktigt att ge klartecken, och vårt förslag är att vi går fram med det här förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) under pressträffen.

I oktober kommer kommunstyrelsen att fatta det slutgiltiga beslutet kring den nya kostnadsramen.

”Trumf på hand”

Bygget skulle ha kommit igång under sommaren 2017 men är nu försenat.

– De sitter med trumf på hand och kan sätta priser över det normala. Vi har förhandlat sedan i mars och nu börjar vi närma oss en lösning, sade Eva Sterte, vd för Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB, det bolag som projektleder byggnationen, till SVT den 5 september.

Men trots förseningen ska arenan fortfarande stå färdig 2020, enligt kommunalrådet Rickard Malmström (MP) som ansvarar för idrotts- och fritidsfrågor.

BILDEXTRA: Här är nya Studenternas

– Det stämmer att byggstarten försenas, men arenan ska invigas som planerat, säger kommunalrådet vid pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.