Basar för skolmaten i Uppsala. Gunilla Pernling och Anders Sundin tillhör ledningen för måltidsservice. Foto: SVT

Så nöjda är Uppsalaeleverna med skolmaten

Publicerad

Uppsala kommun gör regelbundna enkätundersökningar för att ta reda på vad eleverna tycker om skolmaten. Men raka besked om vad eleverna tycker om maten ger inte alla kommuner i länet.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med alla skolmatsansvariga i Uppsala län. Samtliga kommuner har koll på råvarukostnaden per tallrik (mellan 10 och 14 kronor), alla har kommit långt med gröna lunchalternativ och även matsvinnet finns det i många fall siffror på.

Sämre är det med utvärderingar av skolmaten. I den enkät som SVT skickat ut lämnas den ofta obesvarad. Tierp och Uppsala är två undantag. Här har man gjort undersökningar och kan ge precisa svar kring hur det ser ut.

– Jag kan inte tala för andra kommuner, men för oss är det jätteviktigt att ta reda på vad eleverna tycker, säger Anders Sundin, ansvarig för skolmaten i Uppsala kommun.

– Vi är till för eleverna och man kan se dem lite som våra kunder, säger han.

Klippet: Så nöjda är Uppsalaeleverna – och det görs för att få dem som inte är nöjda att bli nöjdare.

Lagar 45 000 matportioner per dag:

Måltidsservice i Uppsala ansvarar för skolluncherna i kommunen.

• Råvarukostnaden per portion: 10 kronor.

• Antal skolkök: 180 kök.

• Antal anställda: 400 medarbetare.

• Andel vegetarisk mat: Varje dag finns minst ett växtbaserat alternativ på menyn. På grundskolan och gymnasieskolan har är en dag helvegetarisk per vecka. På förskolorna är det två per vecka. 

• Kundnöjdhet: 70 procent av eleverna är nöjda eller mycket nöjda med den varma maten, 73 procent av eleverna är nöjda eller mycket nöjda med salladsutbudet, 71 procent tycker att skolrestaurangen är trevlig att äta i.

• Antal portioner som lagas per dag: Cirka 45 000 portioner/dag.

• Tillagning: Cirka 80 procent av maten tillagas från grunden.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.