Foto: SVT

Så här ska Uppsala öppna upp efter restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Första juni lättas det på en rad restriktioner. Det innebär bland annat att sportanläggningar, kyrkor och teatrar kan öppna för fler besökare.

– Det här har vi längtat efter, säger Lina Kartsidou, biografchef på Filmstaden.

SVT Uppsala har besökt flera verksamheter som gör sig redo för att öppna upp när restriktionerna lättas från och med 1 juni.

På biografen Filmstaden i Uppsala har det hållits stängt sedan i november. När man nu öppnar placeras besökande på varannan rad och med ett säte ledigt till nästa sällskap. Och så totalt max 50 personer i salongen. Det är även tätare intervall på städningen.

Coronaviruset i Uppsala

– Känner man sig orolig visar vi gärna runt. Jag känner mig helt trygg med att detta är ett säkert upplägg, säger Lina Kartsidou, biografchef.

500 fotbollsbiljetter slutsålda på minuter

När Sirius fotboll på måndagen släppte de 500 biljetterna till sin första hemmamatch inför större publik hade man väntat sig att de skulle gå åt fort.

– Men att det sedan tog endast några minuter innan vi sålt ut allt var både roligt och lite överraskande, säger Christer Abrahamsson, klubbdirektör för Sirius fotboll.

Nu hoppas klubben på besked om att få öppna upp för 3000 åskådare inför den allsvenska hemmamatchen den 4 juli.

– Då gör vi ett släpp till av biljetter. Fotboll ska spelas inför publik, och att få spela för 500 – och kanske till och med upp till 3 000 senare i sommar – känns fantastiskt, säger Christer Abrahamsson.

Många verksamheter har fått pausa sådant som skulle ha visats för publik.

Flest runstenar i landet

Upplandsmuseet öppnar en ny utställning den 3 juni om runor och runstenar i Uppland. Den har varit redo för visning sedan i julas.

– En ganska unik sammanställning av Upplands runstenar – här finns ju flest i hela Sverige. Vi får ta del av tusen år gamla meddelanden och hjälp att avkoda dem, säger Maria Ljunggren, chef för publik verksamhet på museet.

1 juni har även restauranger möjligt att ha öppet till 22.30.

Hör om fler aktörers öppnande i klippet ovan.

Exempel på vad som händer i Uppsala i sommar

  • I Botaniska parken ordnas utomhuskonserter hela sommaren på borggården i ”kammarmusikalisk anda” med vitt skilda musikstilar.
  • I Stadsträdgården arrangeras en rad konserter under sommaren vid Gula villans trädgårdskafé.
  • Katalin kommer att ha livemusik på sin uteservering under sommaren.
  • Även Fyrisbiografen och Nordisk films biografer i Gränbystaden öppnar.
  • Uppsala stadsteater visar Loranga, Loranga på en utomhusscen i Gottsunda i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet