Rickard Löfqvist och Mia Löfqvist är positiva till projektet ”Känd barnmorska”. I knät deras tre barn nyfödda Hedvig, Alfred 5 år och Sigrid 2 år. Till höger i bild barnmorskan Karin Hellström.

Så påverkar EU:s politik mjölken i Uppland

Publicerad

Jordbruksstödet från EU är gigantiskt – hela 40 procent av EU:s totala budget går till jordbruket. En som påverkas mycket av det här är mjölkbonden Jenny Alm på Almunge prästgård i Uppland.
– Jag skulle hellre få betalt för det jag gör än tvingas söka bidrag, säger hon.

Bidragen från EU styr alltifrån priset på mjölken till hur mycket en lantbrukare tjänar. Det totala jordbruksstödet till Sverige 2016 var 11,5 miljarder svenska kronor.

Något som Jenny Alm är kritisk till.

– Konsumenten betalar skatt på sin lön som går ner till EU. Pengar som vi sen ska ta tillbaka, säger hon.

”Livsmedlet är för billigt”

Hon menar att det i hennes yrkesroll som bonde skulle vara enklare och bättre om hon kunde ta mer betalt per liter mjölk hon säljer.

– Jag hade hellre fått betalt för den mjölk jag säljer än att behöva söka stöd. I grunden handlar det ju om att livsmedlet är för billigt, och så kompenserar bidragen för det, säger hon.

Hör mer om hur EU påverkar lantbrukare i Uppland i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet