Från höger: Göran Günther, chefsläkare, Norbert Lübenhow, överläkare på Blodcentralen och Rainer Dörenberg, sektionschef och överläkare på barnsektionen. Foto: Pontus Stark

Så ska Akademiska spara blod – kan lösa blodbristen framöver

Publicerad

Blodbanken på Akademiska är ofta tom och sjukhuset använder mest blod i Sverige. Nu vill sjukhusledningen minska användningen och har startat ett projekt.

P4 Uppland var först att rapportera om projektet. Nya riktlinjer säger nu att personalen initialt ska ge en påse i stället för två, vilket ofta har varit fallet tidigare. Därefter ska man se om det behövs mer. Sedan kommer sjukhuset närmare undersöka, inför ett ingrepp, om patienten lider av blodbrist.

– Ger man till exempel patienter med järnbrist järn kan man optimera dennes egen blodbank i kroppen och på så vis slipper man tillföra blod utifrån, säger Rainer Dörenberg, överläkare och chef på barnsektionen vid Akademiska sjukhuset.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uppsala
Mer Nyheter