Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ska inte jobba nära våra äldre” Foto: Fredrik Sandberg / TT

Beslutet: Ovaccinerad personal ska inte jobba nära äldre

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämnden i Uppsala kommun har tagit beslut om att ovaccinerad personal inom äldreomsorg framöver inte ska jobba nära äldre. Detta för att försöka skydda de äldre så bra som möjligt från coronaviruset.

De anställda som berörs kommer att få andra uppgifter inom verksamheterna.

– Det kan bli aktuellt med omplacering, men i första hand handlar det om att ovaccinerad personal får andra uppgifter, säger Eva Christiernin (S), ordförande i äldrenämnden.

Grunden till beslutet är just spridningen av coronaviruset, vilket UNT var först med att rapportera om.

– Alla har rätt att göra som den vill med vaccinering, men då ska de inte jobba nära våra äldre, säger Eva Christiernin, som inte utesluter att arbetsmodellen kommer att överklagas.

”Juridiska frågetecken”

Förslaget initierades av Moderaterna i äldrenämnden.

Finns det lagstöd för detta?

– Vi är medvetna om att det kan finnas juridiska frågetecken som måste rätas ut, säger Cecilia Forss (M), ledamot i äldrenämnden.

Beskedet gavs under tisdagen, då frågan behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott. I slutändan är det kommunstyrelsen som kommer att fatta det avgörandet beslutet. Utöver detta kommer även Uppsala kommun att jobba vidare på andra fronter kring säkerheten för de äldre – i anslutning till covid-19.

– Det handlar bland annat om att hålla avstånd, uppmuntra till att vaccinera sig och vi kommer att erbjuda den möjligheten på arbetstid och att ovaccinerad personal kommer att få andra arbetsuppgifter.

Hör bakgrunden till beslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet