Foto: TT

Så ska cancerpatienter få stöd i sexlivet

Uppdaterad
Publicerad

Att få ett cancerbesked är för många en livsomvälvande händelse. Att det dessutom kan vara svårt att ha sex efter behandlingen kan göra det än svårare, något som få pratar om. Därför startar Akademiska i Uppsala en unik satsning.

– Vi måste bryta tabut, säger Lisa Thörn, ordförande för Bröstcancerföreningen i Uppsala.

Cancer och sex. Det är två ord som sällan får plats i samma mening. Men faktum är att många cancerbehandlingar påverkar sexualitet och sexuella funktioner negativt.

Enligt studier som Akademiska sjukhuset i Uppsala gjort finns det mycket skamkänslor kring det här och de flesta drar sig för att ta upp frågan med sjukvården.

– Patienter som har problem ber sällan sjukvården om hjälp. Många tänker att det är ett lyxproblem, att man ska vara glad att man överlevt, säger Malin Swartling, ansvarig för den sexologiska verksamheten på rehabiliteringsmedicinska öppenvårdsmottagningen, Akademiska sjukhuset.

Mycket skamkänslor

För kvinnor kan det till exempel handla om att man får torra slemhinnor och för män kan det handla om svårigheter med att få stånd.

– Man tycker att det är pinsamt att säga att det sexuella inte fungerar, men det är ju en del av livet som är viktig för livskvalitén. Det finns hjälp att få och för många hjälper det faktiskt att bara få höra att det är vanligt med sexuell påverkan efter cancerbehandling. Att få veta att jag inte är ensam, säger Malin Swartling.

Lisa Thörn är ordförande för Bröstcancerföreningen i Uppsala. Hon tycker att initiativet från Akademiska sjukhuset är bra och ser ett behov hos föreningens medlemmar.

– Vi måste bryta det tabu som finns, jag tror att det finns många som behöver få prata om det här och få hjälp, säger hon.

Ändra attityd

Tanken med satsningen är att sjukvården ska ändra attityd. Frågor om sexuell hälsa ska finnas med redan från den första vårdkontakten genom hela behandlingen fram till rehabilitering och tillfrisknande.

På så sätt hoppas sjukvården att både personal och patienter ska känna att det blir lättare och mindre tabubelagt att närma sig frågor och problem.

– Målet är att vi ska kunna underlätta för patienter som har bekymmer. Vi vill att de ska förstå att problemen kan ha med sjukdomen och behandlingen att göra och att det finns många kroppsliga orsaker till att personer som genomgått cancerbehandling kan ha problem med sexuella funktioner, säger Malin Swartling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.