Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken mat är bäst att om du dricker alkohol på sista april? Hör Noha Edgren, specialistläkare på Akademiska sjukhusets svar i klippet ovan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Läkarens dryckestips för att inte missa firandet

Uppdaterad
Publicerad

Firandet av sista april närmar sig. För kroppen kan det bli påfrestande att dricka alkohol under flera dagar. Men det finns knep för att minska påverkan och kompensera drickandet.

– Det är viktigt att tänka sig för inför firandet, säger Noha Edgren Sinclair, specialistläkare på Akademiska sjukhuset.

Att varva alkohol med vatten är ett sätt att dämpa berusningen. Men enligt specialistläkaren Noha Edgren Sinclair går det att göra ännu mer för att lindra symtomen när alkoholen lämnar kroppen.

– Den som dricker för snabbt riskerar att tappa kontrollen och missa hela firandet, säger hon.

I klippet: Hör läkarens fyra tips för ta hand om kroppen under valborg.

Så påverkas kroppen av alkohol

När en människa drickar alkohol kommer den ned i magsäcken, tarmarna och levern. Där bryts den ned av så kallade enzymer. Beroende på hur många enzymer en person har, så varierar tiden det tar för kroppen att bryta ned alkoholen.

Kroppen påverkas alltid negativt av alkohol. Däremot minskar påverkan ju mindre alkohol som konsumeras. Hög konsumtion kan leda till olika sjukdomar, bland annat problem med levern, cancer, nervskador och påverkan på immunsystemet. Äldre personer ofta alkohol sämre än yngre personer.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet