Så tänker Uppsalas män om sin fertilitet

Publicerad

Antingen kan man få barn eller så går det inte – det får tiden utvisa. SVT Uppsala gick ut på stan för att fråga män om hur de tänker kring fertilitet.

Flera medgav att de tar för givet att spermierna funkar – trots att en rad studier de senaste åren pekat på att mäns fertilitet har ett bäst före-datum.

Redan i 35-årsåldern börjar kvaliteten på mäns spermier försämras, visar en studie från Harvard Medical School i USA. Och mellan åren 1973 och 2011 sjönk spermiekoncentrationen hos män i västvärlden med 52,4 procent enligt flera studier. Orsaken är oklar men forskare pekar bland annat på en ökad mängd kemikalier och förändrade livsstilar.

De flesta männen som SVT Uppsala pratat med tycker att en fertilitetsutredning kändes onödigt innan det är dags att försöka skaffa barn, men de är inte helt främmande för att frysa in sina spermier för framtiden.

– Man tar verkligen mäns fertilitet för given, man tänker att det är en större grej för kvinnor, säger Anton Malmberg, 22.

Se hur männen resonerar om sina spermier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.