Foto: TT

Så undviker du olyckor under jakten

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att älgjakten startar i stora delar av Syd- och Mellansverige under fredagen finns ett par saker som kan vara bra att tänka på. Jägaren Dan Eriksson från Östervåla, som 2017 själv blev skjuten av misstag under älgjakten, ger sina tre uppmaningar för en säker vistelse i skogen.

Ta del av jägaren Dan Erikssons tre bästa knep för att säkert vistas i skogen under älgjakten i videon ovan. Eller: checka in Svenska jägarförbundets checklista för en säker jakt här. Allt för en så säker ”skitjakt” som möjligt.

Fakta om älgjakten:

Norrbotten:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 10 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen.

Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutar jakten 14 november.

Västerbotten, Jämtland och Västernorrland:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborg, Värmland och Dalarna:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i regionerna påbörjar jakten 8 oktober. De som börjar 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunstperiod.

Uppsala, Västmanland, Stockholm, Örebro, Södermanland, Västra Götaland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Blekinge, Skåne:

8 oktober till 31 januari. I vissa områden rekommenderas jaktlagen att vänta med att inleda jakten ett par veckor till efter älgarnas brunstperiod.

Källa: Svensk jakt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.