Varmare än normalt i november – nära rekord

Publicerad

Början av november bjöd på varmt väder och det såg länge ut att bli rekord i Uppsala län. Medeltemperaturen landar på omkring fyra grader varmare än normalt.

– Det var en extremt varm november, det såg länge ut som att vi var på väg mot rekord men de senaste fyra dygnens kyla gör att det är det näst varmaste november som uppmätts. Det varmaste var år 2000, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Men det är en station, Örskär vid Upplandskusten, som i år slog rekordet från november 2000. 

– De exakta värdena är inte klara eftersom det återstår några timmar av månaden. Men för länet i stort så har det varit omkring 4 grader varmare än vad medeltemperaturen för november brukar ligga på.

Rekorden är alla från 2000-talet

Temperaturen i Uppsala har mätts sedan 1700-talet och toppnoteringarna för november ligger alla de senaste årtiondena.

– I och med klimatförändringarna får vi räkna med allt varmare väder framöver. Det kanske inte kommer vara så här varmt varje november men lite oftare framöver, säger Per Stenborg.

Mycket pekar på att december kommer att bli mer normalt.

– Men vädret kan alltid komma med överraskningar så vi får vänta och se hur det blir.

I klippet ovan berättar Per Stenborg mer om varför det varit så varmt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.