Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en oro” – hör kommunens säkerhetschef Anders Fridborg om den senaste tidens våldsutveckling i Uppsala. Foto: SVT

Säkerhetschefen: ”Föräldrar undrar om skolan är säker”

Uppdaterad
Publicerad

En våldspiral som kopplas till den gängkriminella miljön skakar Uppsala. Två personer har skjutits till döds och flera skjutningar har riktats mot anhöriga. På Uppsala kommun följer man situationen noga.

– Vår huvudsakliga uppgift är att förebygga brott och det måste göras redan i ung ålder. Vi har blivit bättre på det här i Uppsala och det skapar också en frustration att trots alla insatser sen senast vi hade en våg av skjutningar så händer det här igen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett nytt fenomen nu är att många av förövarna kommer från andra kommuner och det är väldigt svårt för oss att komma åt

Det har varit flera år av skjutningar i bland annat Gottsunda, Stenhagen och Sala backe. Kan ni som kommun göra mer?

– Vi måste göra mer och jag är öppen för alla nya förslag och lösningar. Men vi måste även hålla ut med de insatser vi redan håller på med, säger Erik Pelling.

Brev till skolpersonal

Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, uppger att flera skolor och föräldrar har hört av sig för att få stöd och vägledning i hur de ska skydda barnen.

På Västra Stenhagen-skolan har bland annat polis varit på plats tidigare i veckan för att informera om läget. I ett brev till personalen uppmanar rektorn nu att vara noggrann med att skolan inte är en allmän plats. Man ska även vara vaksam om man hör eleverna prata om gängbrottslighet.

– Det finns naturligtvis en oro från föräldrar om att ta barn till skolan och en oro hos vår egen personal om att ta sig till jobbet. Föräldrar undrar om skolan är säker. Det finns inga hotbilder som vi känner till, säger Anders Fridborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.