Säkerhetschefen: Förstärker säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bengtsson, politikern som knivhöggs i natt, hade redan fått stöd av Uppsala kommuns säkerhetsavdelning på grund av dödshot. Trots det kunde Bengtsson attackeras i sitt hem av en okänd gärningsman.

– Det är klart att man önskar att vi hade kunnat göra mer, framför allt är man ledsen för den drabbade personens skull, säger Therese Fällman, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Alexander Bengtsson (M) har under en längre tid fått ta emot en lång rad av dödshot mot sin egen person.

– Vi har varit i kontakt med honom, och med tanke på omständigheterna mår han bra, säger Therese Fällman, säkerhetschef på Uppsala kommun.

Viktigt att lyssna på den drabbade

På grund av dödshoten har säkerhetsavdelningen redan hjälpt Alexander Bengtsson med vissa säkerhetsåtgärder. Vilka vill inte Therese Fällman gå in på.

– Ja, vissa åtgärder har vi genomfört innan den här attacken i samråd med personen. Vi håller just nu på att diskutera med den drabbade hur eller om vi ska förstärka de säkerhetsåtgärderna. Vi är inte framme i de diskussionerna än. Det viktiga i det här läget är att lyssna in vad den drabbade själv vill.

”Önskar att vi kunde göra mer”

Med tanke på den omfattning av hot som riktats mot politikern, önskar du att ni hade gjort mer efter det som har hänt?

– Det är klart att man önskar att vi hade kunnat göra mer, framför allt är man ledsen för den drabbade personens skull, men också för hela samhället.

Förutom säkerhetsåtgärder, hur jobbar ni annars för att stötta den drabbade?

– I den mån personen själv vill ha det så löser vi det. Det viktiga i det här läget är att lyssna på den drabbade och dennes önskemål, säger Therese Fällman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer