Säkrare konserter och shopping med ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Den kan bli säkrare att gå på stora evenemang som rockkonserter, eller trängas framför butikerna under Black friday i framtiden. Forskare i Uppsala har studerat rörelser i folkmassor där trängseln är stor.

21 personer omkom i trängseln för att komma in på festivalen Love Parade i tyska Duisberg 2010. Över 500 personer skadades. Det var den typen av händelser som fick forskarna att börja studera mönster om hur människor rör sig i stora, täta folkmassor och var det kan kan vara farligt att befinna sig.

– Rörelserna är som vågor, precis som i vatten fast med människor, säger Arianna Bottinelli, forskare i matematik och fysik på Uppsala universitet.

Faran med vågrörelserna är till exempel att man förflyttas okontrollerat, att man kan tryckas upp mot till exempel en vägg eller att det uppstår luckor i i folkhavet.

”Folk börjar kliva på dig”

– Då plötsligt uppstår en lucka bredvid dig som får dig att falla. Då kan någon annan falla över dig och sedan börjar folk att kliva på dig, säger Arianna Bottinelli.

Forskarna vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala har med matematiska modeller upptäckt mönster i de till synes slumpmässiga rörelserna. Nu ska man utveckla ett verktyg som kan att användas för att förebygga trängselolyckor.

– De som organiserar stora event som till exempel rockkonserter är de som har intresserat sig för den teknik och de verktyg vi håller på att utveckla. Du behöver inte göra någonting själv mer än veta att arrangörerna tar hand om säkerhetsfrågan åt dig, säger Arianna Bottinelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.