Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Mats Martinell om kaoset vid provtagningen. Foto: SVT

Salivtest på barn pausas – skapade 100 meter lång kö

Uppdaterad
Publicerad

När nyheten om att barn i Uppsala län skulle kunna coronatesta sig genom salivprov beskrevs metoden som ”först i Sverige”. Nu pausas provtagningen.

– Det blev en kö på omkring 100 meter, det var inte smittsäkert, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig på Region Uppsala.

Anledningen till att Region Uppsala skulle börja testa barn genom spottprov var för att minska obehaget hos barnen. Men det blev inte riktigt som planerat vid provtagningsstationen i Stenhagen.

– Vi hade inte tänkt på att småsyskon inte kunde lämnas hemma, då blev det 2-3 gånger fler personer i kön än vad vi tänkt, säger Mats Martinell.

– Det tog också längre tid, för en del barn kände stress för att prestera. Och är de torra i munnen blir det svårt. Det var en felberäkning från vår sida.

Paus från måndag

Under fredagen har antalet testtillfällen halverats för barn och från och med måndag pausas det helt.

– Vi ser det som ett viktigt komplement och kommer att återuppta det när vi utvecklat metoden mer smittsäkert, säger Mats Matinell.

Metoden har testats under en längre tid och enligt Akademiska laboratoriet har spottprovet visat sig nästan lika hög träffsäkerhet som prov i näsa och svalg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet