Samernas nationaldag firas med utställning i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En ny utställning med fotografier av läraren Rolf Ärnström öppnade på Upplandsmuseet på samernas nationaldag. Fotografierna är unika dokument om samisk kultur. Men utställningen tar också upp övergrepp som samerna har utsatts för under många år.

6 februari är samernas nationaldag. Den firas i Uppsala med en ny utställning på Upplandsmuseet, I fotografiets tid, med unika fotografier tagna av läraren Rolf Ärnström. Han fotograferade samiskt vardagsliv och sina elever på sameskolan i Lannavara, där han undervisade på 40-talet.

– Man kan märka att fotografen levt nära dom han fotograferar. Bilderna är tagna med värme och tillgivenhet, säger Eva Forsgren, ordförande i  Samiska föreningen i Uppsala.

Utställningen pågår till 16 augusti och belyser även en betydligt mörkare del svensk och samisk historia, om tvångsförflyttningar och rasbiologiska kartläggningar.

Se en glimt av utställningen och hör Eva Forsgran i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.