Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Uppsala satsar ”nytt” på hållbarhet till hösten

Uppdaterad
Publicerad

De två avdelningarna för social och ekologisk hållbarhet i Uppsala kommun slås ihop och blir en samlad hållbarhetsavdelning. Förhoppningen är att effektivare samarbete uppstår – men kommunen sparar även pengar.

– Sedan några år tillbaka har vi haft två hållbarhetsavdelningar. Nu ser vi att vi behöver jobba med hållbarhetsfrågor mer sammanhållet, säger Ingela Hagström, biträdande stadsdirektör och som leder arbetet.

Arbetet tar avstamp i Agenda 2030 och de globala målen som Sverige har åtagit sig att arbeta mot. Som exempel på en lokal fråga som både berör båda delarna av den nya avdelningen nämner hon planering av cykelvägar och gångstråk.

Ingen uppsägning

Omorganisationen kommer inte innebära att någon på de två avdelningarna förlorar jobbet försäkrar hon. Däremot så kommer sammanslagningen innebära lägre kostnader för Uppsala kommun, men det är inte en anledning till att sammanslagningen genomförs, säger Ingela Hagström.

– Målsättningen är ett större fokus på Agenda 2030. Besparing är inte ett primärt syfte, men vi vill såklart ha en så kostnadseffektiv organisation som möjligt, säger Ingela Hagström.

Arbetet med omorganisationen påbörjades innan sommaren. Till hösten kommer en ny chef för hållbarhetsavdelningen att rekryteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer