Moskén i Uppsala. Foto: Privat

Shadi Kasskeen: ”Alla måste kämpa tillsammans mot hatet”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår firandet av Eid al adha, som är en av två stora högtider inom Islam. I och med det misstänka terrordådet mot en moské i Norge i lördags, höjde Uppsala moské sin säkerhet.

– Vi har haft kontakt med polisen, men främst handlar det om att vi som arbetar i moskén är extra vaksamma på vilka som rör sig där, säger Shadi Kasskeen, presstalesperson vid Uppsala moské.

Han uttrycker en oro över de attacker som har skett mot religiösa mål den senaste tiden, exempelvis mot moskéer i Nya Zeeland och i Norge.

– Det är jättesorgligt. Och många känner sig otrygga. Jag blir orolig för barnen. Min 10-åriga dotter såg några svartklädda personer i närheten av moskén för några dagar sedan och sa till mig 'pappa ska de döda oss?'. Så ska det inte vara, säger Shadi Kasskeen.

”Ute efter att separera människor”

Shadi Kassen säger att han tycks se att den typ av attacker som skedde mot moskén i Norge i lördags sprider sig. I och med det vill han särskilt lyfta fram en sak.

Shadi Kasskeen är presstalesperson vid Uppsala moské.

– De människor som begår attackerna är enbart ute efter att separera människor utifrån bakgrund, tro eller något annat.Jag vill att Sverige, alltså samhället ska kämpa tillsammans mot hatet.

Vill se ökat samarbete

Uppsala moské vill öka samarbetet mellan olika instanser för att motverka brott och attacker som riktar sig mot människor på grund av deras tro eller bakgrund.

– Moskén är svår att skydda. Vi har regelbunden kontakt med polisen, men det kunde bli bättre. Vi kommer att föreslå ett ökat samarbete med dem och med myndigheter, säger Shadi Kasskeen.

Han tillägger:

– I Norge diskuteras det nu om en nationell handlingsplan mot islamofobi. Vi hoppas att Sverige gör detsamma. Och inte låta det dröja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer