Samiska kranier söks på universitetet

Publicerad

En gammal förteckning som innehåller 57 samiska kranier och sex samiska skelett har hittats i universitetsmuseet Gustavianum vid Uppsala universitet.

-Det betyder att vi antagligen har haft dem en gång i tiden. Vi kommer nog inte att hitta allt, bara en bråkdel, säger egyptolog Geoffrey Metz.

Pengar till inventering
Universitetet, som vill göra upp med sitt förflutna, har fått pengar till en inventering och försöker hitta så mycket som möjligt av det som är upptecknat i de gamla samlingskatalogerna, bland annat av samiska kvarlevor.

-Ett par kranier har vi hittat som kan vara samiska. De har skickats till Statens historiska museer för undersökning, säger Geoffrey Metz.

Grävdes upp 1915
Han säger till SR Sameradion att majoriteten av materialet ska återlämnas i samisk ägo, framför allt material som använts i anatomiska studier. Men arkeologiskt material som grävts upp från gravar kan vara svårt att lämna tillbaka på grund av dess historiska värde, enligt Metz.

1915 grävdes samiska kvarlevor upp från Rounala ödekyrkogård nära Karesuando. Sametinget vill att staten återlämnar tolv samiska kranier som grävdes upp ur sina gravar 1915.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer