Bergsbrunnabon Ulla Hansson Paris tycker att man borde bygga på åkermark i stället för att fälla skog i Lunsen-området. Foto: SVT

Skog ryker när 20 000 bostäder ska få plats i Bergsbrunna

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den sista april har Uppsalabor chans att lämna synpunkter på planerna för sydöstra Uppsala. Ett skogsparti i Lunsenområdet i Bergsbrunna kommer att avverkas för att ge plats åt motsvarande en mellansvensk stad.
– Jag tycker att man kan använda åkermark i stället, säger Ulla Hansson Paris som engagerat sig i frågan.

Uppsala ska växa, söderut. Det ska byggas totalt 33 000 bostäder, skapas uppåt 15 000 nya arbetsplatser och dras fram en spårvagnslinje till Bergsbrunna, samtidigt som järnvägen mellan Uppsala och Stockholm fördubblas till fyra spår.

21 500 av bostäderna ska ligga i Bergsbrunna, som beräknas ha 58 000 invånare om trettio år. Samrådet om den delen av Uppsalapaketet inleddes under måndagen och pågår fram till sista april. Fram till dess inbjuds Uppsalas invånare att lämna synpunkter på översiktsplanen som ligger till grund för Uppsalapaketet – planerna på nya bostäder och spårväg i sydöstra Uppsala.

Bevara skogen

Ulla Hansson Paris kommer att föra fram att skogen i Lunsenområdet hellre borde bevaras än att avverkas – och att bostäderna kunde byggas någon annanstans, som på åkermark.

Men Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen, håller inte med.

Hör honom förklara varför i klippet ovan.

Samrådet pågår 2 mars–30 april 2020. Alla handlingar och information om hur man kan lämna synpunkter finns på Uppsala kommuns webb. Kommunen bjuder in till samrådsmöten dessa datum och tider:

  • lördag 7 mars, 11.00–14.00, workshop på Sävja kulturcentrum
  • måndag 23 mars, 18.00–20.30 (presentation av förslaget 19.00), drop-in på Stadsbiblioteket
  • onsdag 15 april, 18.00–19.00, presentation av förslaget i Uppsalarummet, Stationsgatan 12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsalapaketet

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter