Det är ovanligt disigt i Uppsala just nu – det beror på en sandstorm. Foto: SVT/TT

Sand från Sahara gör Uppsala disigt

Publicerad

Tycker du att det är ovanligt disigt? Det är sand som svepts upp från Sahara och dragit in över södra Sverige.

Ett smogliknande dis ligger över de södra delarna av landet från i princip Gävle och neråt – diset syntes tydligt i Uppsala under torsdagskvällen.

– Det är sand från en sandstorm nere i Sahara för någon vecka sedan. Sedan transporterades sanden upp i den högre atomsfären och fördes hit med snabba, starka vindar, säger Max Elmgren, miljöutredare vid miljöförvaltningen på Stockholm stad.

De mikroskopiska partiklarna är helt enkelt extremt små sandkorn – 2,5 mikrometer i diameter.

– Eftersom diset till stor del består av ganska små partiklar som är mer hälsofarliga så är luftkvaliteten ganska dålig. Så folk som har problem med astma kan känna ganska stora problem och behöva medicinera extra, säger Max Elmgren.

Relativt ovanligt

SMHI:s meteorolog Moa Hallberg bekräftar att väderkartorna visar att partiklarna kommer från Sahara. De stora rörelserna i luftsystemen har gjort att sanden svepts norrut och även drabbat länder som Danmark, Tyskland och Polen.

Att Saharasand sveps upp är relativt ovanligt och inträffar någon gång per år i södra Sverige men mer sällan så långt norrut som Uppsala och Stockholm. De höga halterna väntas hålla i sig någon dag till och rådet för dem som är känsliga är att kanske inte ge sig ut på en rask långpromenad.

– Vädret ser inte ut att ändra sig de närmaste dagarna. Tills det börjar blåsa från ett annat håll är det nog kvar men det kan gå i stötar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer