• Tekniskt meddelande:

    Vi har just nu tekniska problem med SVT Play. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

40 km/h blir den nya maxhastigheten i innerstaden. Foto: TT BildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya maxhastigheten: 40 km/h

Publicerad

50-skyltarna ska bort. Istället ersätts de av 30- eller 40-skyltar. Det är i hopp om att skapa en trygg och säker gatumiljö som Uppsala kommun sänker hastigheterna.

Det var tänkt att Vaksalagatan, Fålhagsleden och Fålhagsleden skulle få behålla sina hastighetsbegränsningar på 50 km/h. Men på kommunen har man tänkt om, och nu står det klart att den högsta tillåtna hastigheten i centrala Uppsala blir 40 km/h.

– Det handlar framför allt om trafiksäkerheten och det är krockvåldet som avgör. Vi har problem med mycket trafikolyckor på de stora gatorna och det är bland annat av den anledningen vi beslutat att det ska vara 40, säger trafikplaneraren Tove Västibacken.

Hon konstaterar att medan de allra flesta fotgängare kan överleva en krock i 30 km/h, så ökar riskerna att dödas eller allvarligt skadas kraftigt vid en krock i 50 km/h.

Förutom ökad trafiksäkerhet ska de sänkta hastigheterna öka tillgängligheten och förbättra samspelet mellan fotgängare, cyklister, bilister och bussar i trafiken.

2018 är 50-skyltarna borta

Vid ett öppet hus i gallerian på Stationsgatan presenterade Tove Västibacken tillsammans med kollegan Ingrid Lembke von Scheele kommunens nya sänkta hastigheter. Redan för ett år sedan började kommunen införa nya hastigheter, och när de gäller sänkningarna i innerstaden ska förändringarna ske stegvis under 2017, och vara helt klara 2018.

Finns det inte en risk att de sänkta hastigheterna kommer att skapa irritation bland bilförare?

– Min målsättning är att folk ska förstå varför hastigheterna är så avgörande för att få en trevlig trafikmiljö där folk visar hänsyn. Forskning visar att lägre hastigheter leder till ett bättre samspel i trafiken. Sen finns det en del som inte följer hastighetsbegränsningarna oavsett vad som står på skyltarna.

Sänkt fart i tätorter

I Uppsala tätort finns vissa vägar där hastigheten höjts till 60 km/h, men i de flesta fall i kommunens tätorter handlar det om sänkningar. Gunsta, Ramstalund, Ytternäs, Vretabodarna och Lövstalöt har redan fått sänkta hastigheter, medan det snart är dags för arbetet att påbörjas i Vattholma, Skyttorp och Björklinge.

På kommunens hemsida kan du hitta kartor över de nya hastigheterna i just ditt område.

De nya hastighetstyperna

Visa
VägtypHastighet
Vägar med blandtrafik, bostadsgator, centrumgator och vid skolor.30 km/tim
Gator, i huvudsak inom huvudgatunätet, med gång- och cykelbanor och gator med gångbanor och cyklar på körbanan.40 km/tim
Trafikleder, vägar med stora korsningsavstånd och vägar där gång- och cykelbana är separerad längs vägen.60 km/tim

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer