Det brukar hända mestadels på Snapchat. Antingen att folk som för mig är helt okända lägger till mig och ber mig om nakenbilder eller skickar bilder till mig, säger Sara som egentligen heter något annat. Foto: SVT

Sara om att få oönskade dickpics: ”Jag blir äcklad”

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga personer som SVT Uppsala har pratat med vittnar om de mottagit oönskade nakenbilder och fått förslag på sexuella handlingar på nätet. En av de som råkat ut för detta är Sara, som egentligen heter något annat.

– Jag tror att det är väldigt vanligt men det är inte så ofta man väljer att prata öppet om det, säger hon.

Nakenbilder av okända personer på nätet har enligt Sara blivit mer och mer normaliserat. Hon har själv fått sådana bilder flera tillfällen och upplever att flera i hennes omgivning varit med om samma sak.

– Det brukar hända mestadels på Snapchat. Antingen att folk som för mig är helt okända lägger till mig och ber mig om nakenbilder eller skickar bilder till mig, säger Sara.

Inte gjort polisanmälan

– Jag har själv aldrig anmält en nakenbild eller någon annan sexuell trakasseri jag fått på nätet och jag tror inte någon av mina kompisar heller har gjort det. Det grundar nog sig i att det är så svårt att veta vem som ligger bakom, säger Sara.

Hör mer om Saras erfarenheter om sexuella trakasserier på nätet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.