Eleven Tyra Wallenberg (t.h.) vill ha ett bibliotek. Foto: SVT

Satsning ska öka läslusten på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Tillgängligheten till bibliotek är sämre på landsbygdsskolorna. Något som Uppsala kommun vill ändra på i en ny satsning.

Som många andra skolor på landsbygden har Skyttorp skola inte samma tillgänglighet till bibliotek som skolor i innerstäderna. Istället får de besök av bokbussen var sjätte vecka.

Men nu satsar Uppsala kommun 2 miljoner kronor under 2017 och 2018, pengar som bland annat ska göra att bokbussens besök blir fler och att tillgängligheten till digitala bibliotek och kapprumsbibliotek ökar.

– Vi ser att läsning är viktigt för att kunna tillgodogöra sig fler av våra skolämnen i dag. Därför behöver vi göra den här förstärkningen, inte minst på våra landsbygdsskolor där biblioteksverksamheten ofta är eftersatt, säger utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).

”Tror på satsningen”

Kapprumsbibliotek innebär att föräldrar och barn kan låna med sig böcker i förskolans eller skolans kapprum.

– Jag tror att den här satsningen kommer att öka tillgängligheten, säger Katarina Östlund, rektor på Skyttorps skola.

Rektor Katarina Östlund. Foto: SVT

Hur känns det att inte ha ett bibliotek här?

– Det känns sådär, för vi vill ha ett bibliotek, säger eleven Tyra Wallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.