Med en åldrande befolkning ökar vårdbehovet, spår den politiska majoriteten i Region Uppsala. Foto: TT

Satsningar på primärvård – och personal

Publicerad

Vården behöver bli effektivare och mer tillgänglig. Och kostnaderna för inhyrd personal måste minska. Det är linjen för de styrande partierna i Region Uppsala – om de behåller makten efter valet.

Med en åldrande befolkning – som också ställer allt högre krav på vården – ökar vårdbehoven framöver. Det tror den politiska majoriteten, som vill satsa på den nära vården, till exempel primärvården och mobila team.

– Vi vill satsa 110 miljoner kronor extra på det området, säger Börje Wennberg (S), regionråd.

Börje Wennberg (S), regionråd. Foto: Region Uppsala

Varifrån ska ska pengarna tas?

– I första hand våra egna skattepengar men också från statsbidrag. Det är en förutsättning att regeringen inser att sjukvården är så pass viktig att det behövs bidrag från staten.

Några skattehöjningar är det dock inte tal om.

– Nej, men heller inga sänkningar – det tror vi vore helt fel väg att gå, säger Börje Wennberg.

Vill få personal att stanna

Kostnaderna för hyrpersonal har den senaste skenat inom Region Uppsala. Bland annat är det brist på specialistsjuksköterskor. Därför vill den politiska majoriteten satsa mycket på att rekrytera egen personal – och få den att stanna kvar.

– Vi har en lång lista med saker som vi gör för personalen, till exempel ett träningsår för nyutbildade sjuksköterskor och full betalning för de sjuksköterskor som utbildar sig inom specialistområden, säger Börje Wennberg.

Saknas en plan

Inom oppositionen tycker man att de styrande partiernas satsningar kommer alldeles försent. Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd, tycker dock att det är bra att majoriteten ”vaknar upp”.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L) Foto: SVT

– Men samtidigt har man ingen plan för att minska hyrpersonalen, säger hon.

Vad tror ni inom oppositionen är lösningen?

– Vi tror att man måste lyssna på den personal som lämnat Akademiska sjukhuset, varför lämnar de och vilka åtgärder behöver vi ta till? Personalen är vår viktigaste resurs och det är alldeles för dyrt att ha hyrpersonal – det är vi nog alla överens om, säger Malin Sjöberg Högrell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.