Simon Alm (SD) tycker att vissa lärare behöver vidareutbildas. Foto: SD

SD: ”Krävs ordning och reda i skolan”

Publicerad
Stoppad invandring, sänkt kulturstöd och minskade politikerarvoden. Sverigedemokraterna i Uppsala kommun presenterade i dag sitt budgetförslag för de kommande åren.

Genom att bland annat införa en så kallad invandringspaus, där kommunen säger upp alla överenskommelser om mottagande, vill partiet spara in över 97 miljoner kronor, enligt det nya budgetförslaget.

Besparingarna görs också inom kultursatsningar och politikerarvoden – 80 miljoner kronor respektive 7 miljoner kronor.

Med pengarna vill partiet sänka skatten, stärka skolan och införa fler ordningsvakter i kommunen.

– Där öronmärker vi 10 miljoner kronor för att kunna ha ordningsvakter både i centrala Uppsala men även i utsatta stadsdelar, säger partiets gruppledare Simon Alm (SD).

Ni talar mycket om trygghet, vad innebär en ”trygg” politik?

– Det handlar om att ha en välfärd som svarar de förväntningar som finns. Det handlar om ett förebyggande arbete i skolan där man ska skola in barn och ungdomar att bli goda arbetstagare som blir anställningsbara. Så vi behöver mindre klasser för att kunna ha fokus på elever som kräver extra hjälp.

Ni vill förstärka skolan, hur tänker ni gå till väga?

– Utöver mindre klasser vill vi ha lärare som har bättre koll att man har ordning och reda i klassrummet. Vi har alla haft en lärare som man tycker är bra på att få ordning och reda och att engagera, medan det blir lekstuga med andra lärare om jag får vara kategorisk. Så det handlar här om att internutbilda och höja lägstanivån på lärare så att man kan hantera klasser där det är svårare med ordning och reda.

Partiets satsningar uppgår totalt till 265 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer