• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Fönstret till valstugans dörr ska ha krossats. Foto: SD Uppsala

SD:s valstuga vandaliserad under natten

Sverigedemokraternas valstuga i Uppsala blev under natten förstörd genom att någon krossat sönder en ruta på valstugans dörr. SD:s ordförande och gruppledare i Uppsala, Simon Alm, menar att det var planerat.
– Det sannolika är ju att man just ville skada vår valstuga, säger han.

Det är första gången som Sverigedemokraterna har en valstuga uppställd inför kyrkovalet i Uppsala. Stugan står i direkt anslutning till Svenska kyrkans.

– Vi kom hit på morgonen och ställde i ordning för att kampanja idag igen. Då vi märkte att det saknades en ruta, antagligen någon som slagit in den. Det var glassplitter i hela valstugan, säger Simon Alm (SD).

Tar ner flaggor nattetid

Enligt honom så ska händelsen skett under natten någongång, då han själv var kvar vid 18-tiden på tisdagskvällen.

Har ni polisanmält händelsen?

– Vi håller på med det nu, men det är kötid.

Partiet har som standard att ta ner flaggor och liknande under nattetid för att man tidigare utsatts för skadegörelse, berättar Alm (SD).

SD: ”Planerad skadegörelse”

I det pressmeddelande som partiet skickat ut så säger Alm att någon planerat att ge sig på valstugan redan under dagtid, så man sett att den just tillhört Sverigedemokraterna.

Hur kan du vara så säker på att det varit planerat?

–  Svenska Kyrkan har sin valstuga bredvid oss, den har inte fått någon åverkan. Det sannolika är ju att man just ville skada vår valstuga för det är den man sett tillhöra oss under dagtid.

Tänker ni något särskilt efter sånt här?

– För oss är det vanlig dag, vi har städat undan det här och fixat i ordning och fortsätter som planerat, sen får vi se hur det blir till nästa valrörelse. Får tänka lite extra mycket på att det ska vara en stryktålig valstuga, säger Simon Alm (SD).

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer