SD fick inte vara medarrangör till demonstration för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens demonstration med syfte att visa solidaritet med Ukraina slutade i oenigheter på Vaksala torg. Sverigedemokraternas gruppledare i Uppsala, Kent Kumpula, fick inte hålla tal – men försökte ändå och motades bort.

– Man visar upp att alla partier i KF är inbjudna och representerade, men vi finns inte med och man nämner inte ens varför. Man visar upp en skev bild om att vi inte skulle vilja vara med, säger Kent Kumpula (SD).

Demonstrationen arrangerades av samtliga partier i Uppsala kommunfullmäktige – förutom Sverigedemokraterna. De andra partierna ska ha röstat om huruvida Sverigedemokraterna skulle få vara med och arrangera demonstrationen eller ej. Flest röstade emot. Hannes Nelander, ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala, hävdar ändå att partiet gärna får vara med – dock inte som arrangör.

– Vi har bjudit in dem att vara med i själva tåget, men som medarrangörer har vi tagit ett beslut om att inte låta dem vara med, säger Hannes Nelander (S). 

Fick inte hålla tal

Kent Kumpula tycker att det är märkligt att de inte fått frågan om att vara medarrangörer. Han valde att kliva på talarscenen ändå men motades bort.

Sverigedemokraternas gruppledare Kent Kumpula knuffas bort. Foto: Helena Wrete/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.