Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns mäktigt och lite sorgligt” – hör reaktionen från Uppsala slott när SK 60 gör sin sista julgransflygning. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Se ”julgranen” dundra 340 meter över Uppsala – ”En hälsning strax innan jul”

Uppdaterad
Publicerad

En ”julgran” kunde ses flyga högt över Uppsala under tisdagseftermiddagen, och för sista gången någonsin var det trotjänaren till skolflygplan SK 60 som formade julsymbolen.

– Vi har flugit SK 60 i 60 år nu och det är dags för det att gå i pension, säger Niclas Magnusson, förbandschef för Luftstridsskolan.

Försvarsmaktens julgransflygning över Östergötland och Mälardalen har blivit något av en jultradition genom åren, och SVT har tidigare visat upp flygningen flera gånger.

– Det är en julhälsning strax innan jul, säger, Niclas Magnusson, förbandschef för Luftstridsskolan.

Formationsflygningen, som utförs av stridsflygdivisionerna, har under dagen setts över flera städer innan de till slut nådde Enköping och sedan Uppsala.

Starten skedde i Linköping.

Trotjänarens sista vända

Speciellt för i år är att flygplanet SK 60 gör sin sista vända som ”julgran” över Sverige. Försvarsmakten beskriver planet som en trotjänare i aktiv tjänst inom försvarsmakten sedan 1967.

Uppvisningen ses som en sorts övning men sker också för att visa Flygvapnets närvaro för medborgarna, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Hur mycket kostar den här uppvisningen?

– Den kostar ingenting extra eftersom den här rundflygningen ingår i piloternas ordinarie utbildning, säger Niclas Magnusson.

Se julgranen dundra över Sveriges fjärde största stad i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.