Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Uppsala testade hur väl elsparkcyklarna fungerar i Uppsalas stadsmiljö. Foto: SVT

Elsparkcyklarna är här – men klarar de Carolinabacken?

Publicerad

Först kom hyrcykeln och nu är elsparkcykeln här. SVT Uppsala testade hur väl de fungerar i Uppsalas innerstad.

De finns redan i bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm. Sedan en vecka tillbaka har även Uppsalaborna kunnat notera att ett hundratal elsparkcyklar står parkerade runt om i staden.

Likt de gröna hyrcyklarna, som har blivit en del av Uppsalas stadsbild, bygger affärsidén på att vem som helst med företagets app kan hyra sparkcykeln. Du ska dock vara nykter och över 18 år gammal för att få använda färdmedlet som går i max 20 kilometer i timmen – om du inte rullar nedför Carolinabacken.

För att undvika att folk tar elsparkcykeln hem efter krogen – och för att färdmedlet behöver laddas – tas de in över natten och ställs sedan ut igen på morgonen, enligt företaget.

Skåne varnar

Akademiska sjukhuset har inte fått in några patienter med skador kopplade till elsparcyklarna. Däremot har Skånes universitetssjukhus gått ut med en varning efter att man har sett en ökning av sårskador kopplade till användandet.

Vi testade elsparkcykeln för att se hur de fungerar i Uppsalas stadskärna. Huruvida jack eller skrubbsår uppstod får du se i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer