Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig lite nervös” – se SVT:s reporter Lina Yakoub prova på det nya spelkonceptet i Uppsala Foto: Kristian Östlund/SVT

Se SVT:s reporter prova nya konceptet på Summer Zone

Publicerad

Spela fotboll för att få spela tv-spel. Så lyder nya konceptet på Uppsala Summer Zone.

– Vi ska röra på oss för att tjäna in skärmtid – sen kommer jag förmodligen få storstryk på tv-spel, säger SVT:s reporter Lina Yakoub som utmanar ett gäng ungdomar.

Spelboxarna är nu en del utav aktiviteterna på Uppsalas sommarpark. Det är ett helt nytt inslag för årets Summer Zone och enligt projektledaren Mikael Johansson så hann man inte ens öppna upp dörrarna förrän det var kö.

– Vi hann inte ens rigga färdigt och öppna ordentligt innan den första var inne och spelade. Så det var riktigt kul, säger Mikael Johansson.

För att få spela 45 minuter av dator eller tv-spel så krävs det att man rör på sig minst 15 minuter i någon form av aktivitet på området.

Kostar 250 000 kronor i veckan

För Uppsala kommun har det varit en stor investering. Spelboxarna kostar 250 000 kronor i veckan men det är en investering som Mikael Johansson tycker är befogad och går inte att likställa med att sitta hemma och spela.

– Det är ett koncept som bygger på social närvaro och här får du träffa andra som du inte träffat annars. Dessutom upptäcker du andra aktiviteter när du är här, säger Mikael Johansson.

E-sportcenter i Uppsala

Spelboxarna kommer finnas på plats till 14:e juli, men det kan bli en ytterligare vecka om någon sponsor kommer in med pengar. Det finns även spännande planer längre fram.

– Vi jobbar på att skapa ett e-sportcenter i Uppsala. Vi får se om vi får fram pengar, lokaler och personal men jag tror det kommer ett sådant i Uppsala snart, säger Mikael Johansson.

I klippet: Se SVT:s reporter göra mål i fotboll och få storstryk i tv-spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.