Vapen kan nu under en period lämnas in under särskilda förutsättningar. Foto: TT

”Se till att vapnet är oladdat”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året inträffade rekordmånga skjutningar i Uppsala län. Och i hopp om att minska antalet inleder polisen på torsdag en vapenamnesti. Den innebär att man kan lämna in skjutvapen som saknar licens till polisen – utan att riskera straff.

– Det här ger ju vanliga människor möjlighet att göra sig av med vapen som de innehar utan tillstånd. Men det finns också en möjlighet för människor inom kriminella miljöer att lämna in vapen som de inte har tillstånd att ha, säger Mikael Söderström, gruppchef på rättsavdelningen vid region mitt.

Vad ska man tänka på?

– Se till att vapnet är oladdat, och vi ser gärna att man har det nerpackat i en väska eller ett vapenfodral så att man inte skrämmer upp folk i polishuset, eller på väg till polishuset. Oladdat, isärplockat är ju jättebra – och att man har det i något, så att man inte bär det i handen rätt upp och ner, säger Mikael Söderström.

Det har tidigare genomförts tre vapenamnestier i Sverige: 1993, 2007 och 2013. Vid de här tillfällena lämnades det in sammanlagt 45 000 skjutvapen och totalt 65 ton ammunition. I Uppsala lämnades det in 400 vapen 2013.

Pistoler dominerar

Vid den senaste inlämningen, 2013, då 15 000 illegala vapen och 36 ton ammunition lämnades in, var en tredjedel av vapnen tillverkade i Sverige. Övriga ursprungsländer var Belgien, Tyskland och USA. Pistoler och revolvrar dominerade bland vapnen som kom in och som undersöktes av Statens kriminaltekniska laboratorium. Men in kom också fyra automatkarbiner, fyra kulsprutegevär och ett 30-tal kulsprutepistoler.

Så funkar den tillfälliga lagen

Vapenamnestin, som beslutats av riksdagen, gäller från den 1 februari till den 30 april. Den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan under den tiden lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet. Vapnet måste lämnas in frivilligt. Den som lämnar har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar om innehavet.

Det har genomförts tre tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige tidigare, då kom det in:

1993: 17 700 vapen samt 16 ton ammunition

2007: 13 835 vapen samt 14 ton ammunition

2013: 15 132 vapen samt 36 ton ammunition

Källa: Polisen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.